OŠ Meša Selimović iz Zenice pobjednik akcije Sakupi Swity okoliš zaštiti

OŠ “Meša Selimović” iz Zenice pobjednik je akcije sakupljanja otpada pod nazivom “Sakupi Swity, okoliš zaštiti”. Predstavnici tvornice za preradu voća i povrća Swity d.o.o. iz Gradačca pobjedničkoj školi uručili su vrijednu informatičku opremu laptop, projektor i platno, a najboljem odjeljenju – III 1, poklonjen je školski pribor, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Projekat u kojem su učenici sakupljali praznu ambalažu Swity sokova u tetrapaku je trajao od 1. maja do 20. juna ove godine, a obuhvatao je osnovne škole u više gradova BiH.

– Akciju su podržali svi učenici i osoblje škole, a na organizovan način prikupljanje tetrapak ambalaže realizovan je po odjeljenjima. Učenici naše škole su u ovoj akciji prikupili 1154 komada tetrapak ambalaže. Najuspješniji razred bio je III 1 koji su prikupili 147 komada tetrapak ambalaže – izjavio je Amir Zukić direktor OŠ “Meša Selimović” iz Zenice, zahvalivši se predstavnicima kompanije Swity na doniranoj opremi.

Predstavnik pobjedničkog razreda, učenik Bakir Razić kazao nam je kako je ovo bilo zanimljivo takmičenje, i ujedno “odličan način da čuvamo prirodu, ali i da u našoj ishrani pijemo kvalitetne sokove. Drago nam je što je naše odjeljenje pobijedilo mada je borba sa drugim odjeljenjima bila neizvjesna. Sretni smo što je i naša škola osvojila vrijednu nagradu kao najuspješnija u ovom projektu”.

Učiteljica Gračić Amra, koja realizuje nastavu u III 1 ukazala je da su svi učenici sudjelovali u projektu, te da su ostvarili i odgojnu, i obrazovno – zabavnu komponentu kroz realizaciju ovog projekta.

– Mislim da smo ispunili sva tri cilja koja smo sebi zadali na početku akcije. Kod učenika smo postigli jačanje ekološke svijesti, zatim jačanje svijesti o kupovini domaćih proizvoda, i jačanje svijesti kod najmlađih o potrebi konzumiranja zdravih sokova u jednoj zdravo osmišljenoj ishrani, jer poznato je da mi u Swity sokovima koristimo isključivo svježe voće i povrće u procesu proizvodnje kontrolisanog kvaliteta. Svi sokovi su bez konzervansa i zaslađivača, jer većina zaslađivača koji se mogu naći u sokovima plasiranim na našem tržištu, nije primjerena u ishrani i dio istih je zabranjena u EU – kazao je Merim Stupar brand menadžer u kompaniji Swity d.o.o.

Kontakt

Swity d.o.o.

Sarajevska bb

76250 Gradačac

Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)35 82 26 00

Fax: +387 (0)35 81 73 00

Email: 

Ostali podaci

ID: 4210211050003

PDV: 210211050003

Banka: Sberbank BH d.d.

Žiro račun: 1404051120011642

Certifikati